Sursa: TVR Moldova_Drepturile persoanelor cu dizabilități, încălcate la alegeri

Din cele peste 2200 de persoane cu dizabilităţi mintale din Republica Moldova, cu drept de vot, doar 650 au participat la alegerile din 5 noiembrie. Potrivit directorului Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, Vanu Jereghi, acestora le-a fost îngrădită participarea la scrutin. Iar printre cele mai întâlnite nereguli au fost spaţiile inaccesibile sau chiar limitarea dreptului de a se deplasa la secţiile de votare.

Potrivit directorului Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, Vanu Jereghi, pacienţilor mai multor spitale de psihiatrie şi centre de plasament li s-a îngrădit dreptul la vot în cadrul alegerilor locale generale. Aceştia nu au putut participa la scrutinul de duminică, deoarece buletinele lor de identitate se aflau la administratorii instituţiilor.

VANU JEREGHI director executiv, IDOM: „O mare parte din ei sunt benevol în această instituţie, însă niciun nu deţine buletinul la ei pentru că buletinul este luat de administraţia instituţiei. Noi considerăm că asta nu este legal, iar în ziua alegerilor personalul auxiliar deţinea buletinele persoanelor. Respectiv ei nu au putut  să iasă singuri să voteze pentru că uşile secţiilor erau închise.”

Alte încălcări ţin de faptul că unele persoane cu dizabilităţi mintale cu drept de vot nu au fost transportate în localităţile unde au viză de reşedinţă sau, în alte cazuri, urna mobilă nu era dotată corespunzător.

VANU JEREGHI director executiv, IDOM: „La fel în instituţiile unde au venit urnele mobile, chiar dacă la secţii am văzut cu toţii că erau lupe sau trafaret cum am putea vota, urna mobilă când a venit în instituţiile despre care noi vorbim nu aveau aceste unelte care ar asigura persoanelor exercitarea drepturilor la vot.”

Specialiştii îndeamnă autorităţile să stabilească un mecanism care să asigure dreptul la vot pentru persoanele cu dizabilităţi, iar funcţionarii electorali să fie instuiţi în acest sens.

ALEXANDRU CEBANAŞ avocat, IDOM: „Sarcina statului în aceatsă situaţie, odată ce a ratificat această Convenţie cu privire la persoanele cu dizabilităţi este de a înlătura barierele şi de a propune metode de acomodare rezonabilă în exercitarea independentă a dreptului la vot.”

O altă recomandare este organizarea periodică a sesiuinilor de simulare a procesului de vot pentru persoanele cu nevoie speciale.

https://tvrmoldova.md/article/3175b3a36e87fad1/drepturile-persoanelor-cu-dizabilitati-incalcate-la-alegeri.html?fbclid=IwAR1wMakpIdW2_f0Nlf9JGZE94yxpfdJAfu97NVCA-PLQ4pmN7ZBplUr-3QQ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *