Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) în parteneriat cu Institutul de Sănătate Mintală Comunitară „PSINCLUSION” prestează servicii gratuite de asistență juridică și psiho-socială refugiaților ucraineni și cetățenilor moldoveni care-i asistă sau care-i adăpostesc pe durata implementării proiectului (01.03.2023-28.02.2024) ”Accesul la servicii sociale și juridice pentru cei mai vulnerabili refugiați în Republica Moldova”. Activitatea este sprijinită financiar de SOLIDARTES INTERNATIONAL, AFD și FDF.
Astfel, împreună cu Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Botanica (PSINCLUSION) am decis să răspundem nevoilor imediate ale zecilor de femei, copii, și vârstnicii, inclusiv persoane cu dizabilități mintale adăpostite în țara noastră în urma declanșării războiului din Ucraina, continând, astfel, să promovăm și să protejăm drepturile persoanelor aflate în situații vulnerabile.
Mai mult, pentru a ne atinge obiectivele, IDOM continuă să monitorizeze cele mai bune practici, inclusiv practicile internaționale în domeniu, precum și să monitorizeze procesul de consultări publice și participarea societății civile la elaborarea politicilor în ceea ce privește refugiații. În această ordine de idei, reieșind din obiectivele proiectului, IDOM a organizat primul training pentru managerii Centrelor de plasament temporar pentru refugiați.
Primul eveniment s-a desfășurat pe data de 17 iulie 2023 în or. Chișinău la Summit Events & Conference Center, pentru centrele de plasament din zona de centru (mun. Chișinău, r. Anenii Noi, r. Cimișlia, r. Călărași, r. Criuleni, r. Ialoveni, r. Nisporeni, r. Orhei, r. Strășeni, r. Ungheni).
Cel de-al doilea eveniment s-a desfășurat pe data de 27 iulie 2023 în or. Bălți la Complexul VisPas, pentru centrele de plasament din zona de nord ( mun. Bălți, r. Telenești, r. Rîșcani, r. Glodeni, r. Florești, r. Dondușeni, r. Drochia).
În acest context, cu un cuvânt de salut a venit Vanu Jereghi – directorul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, făcând o prezentare a activităților proiectului. Iorga Mariana – șefa Serviciul Instituții de Asistență Socială și de Reabilitare/Recuperare și Mihai Rotaru – specialist Managementul Accesibilității Refugiaților la Serviciile Sociale, ANAS au vorbit despre rolul Ministerului Muncii și Protecției Sociale al RM și al Agenției Naționale de Asistență Socială în coordonarea politicilor în cadrul Centrelor de plasament temporar pentru refugiați. Arcadie Astrahan – directorul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Botanica (PSINCLUSION) s-a axat pe măsurile de susținere psiho-socială a refugiaților, iar avocații IDOM – Valerian Mămăligă și Alexandru Cebanaș au vorbit despre aspecte sociale și legale ce vizează șederea refugiaților pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv drepturile și responsabilitățile acestora.