IDOM a efectuat o vizită de monitorizare și evaluare pe 10 iulie 2023 la Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități din Bădiceni, r. Soroca. În cadrul acestei vizite, IDOM și-a propus să evalueze situația reală din această instituție cu referire la necesitatea de angajare a beneficiarilor în câmpul muncii. În context, membrii grupului de lucru au purtat discuții cu directorul centrului – domnul Vasile Palamari, asistenta socială – Ana Maria Popușoi și managerul locuințelor protejate – domnul Grigore Șîstacov despre modul în care este asigurată angajarea persoanelor cu dizabilități mintale, inclusiv de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și rata celor angajați sau implicați în muncă ne/remunerată.
În ziua vizitei instituția înregistra 326 de beneficiari (168 bărbați și 157 femei), dintre care 283 persoane sunt cazate în centru și ceilalți 43 persoane trăiesc în cele 8 locuințe protejate (4 locuințe sunt amplasate în or. Soroca, 2 locuințe sunt în s. Bădiceni și altele 2 sunt situate în s. Zgurița).
Pe parcursul vizitei de monitorizare a fost acumulată mai multă informație care vorbește despre faptul implicării beneficiarilor CPTPD în diverse lucrări remunerate pe teritoriul instituției. Din discuțiile purtate cu mai mulți beneficiari, a fost remarcat faptul că unii își doresc să lucreze, dar nu știu unde sau nu sunt remunerați pentru munca lor. În cadrul interviurilor întreținute cu personalul instituției și beneficiarii ne-a fost comunicat că unii beneficiari ai instituției ar putea să fie angajate asistat. Experiență pozitivă, în viziunea noastră, este angajarea oficială a beneficiarilor instituției, în bază de contract individual de muncă, pentru desfășurarea diverselor lucrări auxiliare sau specializate.
Din informația prezentată ca răspuns la demersul IDOM, doamna Marina MÎNĂSCURTĂ – șefa a Subdiviziunii Teritoriale (DOFM) Soroca a ANOFM, a ținut să sublinieze faptul că, conform datelor din sistemul informațional, sunt înregistrate persoane cu grad de dizabilitate generală fără a fi specificată categoria persoanelor cu dizabilități mintale/psihice, astfel DOFM nu dispune de informație despre gradul de dizabilitate la care IDOM face referire, din motiv că în certificatele de încadrare în grad de dizabilitate nu sunt specificate dizabilități mintale/psihice ci doar afecțiuni generale.
Totuși, membrii echipei de monitorizare au observat că în pofida muncilor prestate de beneficiari salarizarea acestora rămîne simbolică, reișind din volumul de muncă, ceea ce ar putea fi considerată drept o remunerare inechitabilă și disproporționată și riscă a fi considerată drept discriminare în câmpul muncii pe criteriu de dizabilitate. Reamintim că potrivit art. 38 din Legea cu privire la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, pentru persoanele cu dizabilități severe şi accentuate, în cazul în care ele nu beneficiază de facilități mai mari, se stabilește o durată redusă a timpului de muncă, de 30 de ore pe săptămână, cuantumul retribuirii muncii fiind egal cu cel stabilit pentru salariații cu durata normală a timpului de muncă. Ceea ce ar însemna că persoanelor cu dizabilități, dimpotrivă, li se creează facilități la locul de muncă, inclusiv prin oferirea unui program mai lejer de muncă, cu păstrarea salariului.
Concluziile și recomandările efectuate în urma acestei vizite vor fi incluse și publicate într-un raport special.