Activități de promovare a dreptului la muncă decentă a persoanelor cu probleme de sănătate mintală din CPTPD Brînzeni

Pe 12.05.2023 IDOM a efectuat o vizită de monitorizare și evaluare la Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități din Brînzeni, r. Edineț. În cadrul acestei vizite, IDOM și-a propus să evalueze situația reală din această instituție cu referire la necesitatea de angajare a beneficiarilor în câmpul muncii. În context, IDOM a desfășurat  focus-grupuri cu beneficiarii instituției, personalul și administrația centrului despre modul în care este asigurată angajarea persoanelor cu dizabilități mintale, inclusiv de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și rata celor angajați sau implicați în muncă ne/remunerată.

Din discuțiile purtate cu mai mulți beneficiari, IDOM a remarcat faptul că unii își doresc să lucreze, dar nu știu unde sau nu sunt remunerați pentru munca lor. Doar un număr foarte mic de beneficiari sunt angajați oficial în muncă, făcând anumite lucrări pe teritoriul instituțiilor, la fermă, seră, bibliotecă, etc.

De asemenea, în cadrul aceleiași vizite, a fost desfășurată o întâlnire cu angajatorii locali din regiune „Coffee with job-makers” pentru a crește gradul de conștientizare și a-i încuraja să angajeze persoane cu dizabilități la locurile lor de muncă. Angajatorii s-au arătat interesați de subvențiile acordate de stat în acest sens, astfel au venit cu o serie de întrebări pentru a face posibilă angajarea acestora.

Detaliile acestor vizite, inclusiv constatările și recomandările efectuate, vor fi incluse într-un raport special.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *