Refugiații ucraineni și cetățenii moldoveni care-i găzduiesc vor beneficia de asistență și consiliere juridică oferită gratuit de către avocații Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) în cadrul proiectului:” Accesul la servicii sociale și juridice pentru cei mai vulnerabili refugiați în Republica Moldova”.
Oamenii care au fugit din calea războiul din Ucraina au nevoie de asistență juridică pentru a se integra în comunitățile gazdă din Republica Moldova, unde au găsit adăpost și ajutor. O mare parte dintre refugiați au ales să locuiască în familiile moldovenilor sau ales să închirieze case/apartamente, unii au beneficiat de cazare gratuită – fiind cazați în centre pentru refugiați. Aceste centre acordă adăpostirea și hrănirea oamenilor, fără a oferi servicii de sprijin psiho-social sau juridic.
Trebuie să conștientizăm faptul că refugiații ucraineni din Moldova întâmpină în continuare diverse bariere în accesarea serviciilor, nu doar psiho-sociale, ci și juridice. Mai mult, se află pe un teritoriu străin, cu o reglementare legislativă diferită, alte reguli de comportament. În cazul unor eventuale probleme socio-juridice, refugiații nu au acces la un avocat și la asistență juridică din cauza mijloacelor financiare insuficiente pentru a asigura reprezentarea sau asistență în rezolvarea problemelor lor. Echipa noastră este pregătită să se mobilizeze în aceste momente disperate pentru a ajuta orice refugiat care se confruntă cu probleme socio-juridice.
Astfel, împreună cu Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Botanica (PSINCLUSION) am decis să răspundem nevoilor imediate ale zecilor de femei, copii, și vârstnicii, inclusiv persoane cu dizabilități mintale, adăpostiți în țara noastră, continând astfel să promovăm și să protejăm drepturile persoanelor aflate în situații vulnerabile.
Mai mult, pentru a ne atinge obiectivele, IDOM va continua să monitorizeze cele mai bune practici, inclusiv practicile internaționale în domeniu, precum și să monitorizeze procesul de consultări publice și participarea societății civile la elaborarea politicilor în ceea ce privește refugiații. Ne dorim continuitatea proiectelor care să schimbe în bine situația persoanelor vulnerabile, pentru a promova respectarea și apărarea drepturilor și libertăților refugiaților, acționând cu toată diligența pentru aceasta.
Datele noastre de contact:
Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM)
Telefon: +373 838 408
E-mail: info@idom.md
Site-ul web: https://idom.md/ted-wells/
Facebook: https://www.facebook.com/drepturileomuluiMoldova