Vizite la trei centrele de plasament_Promovarea dreptului la muncă decentă a persoanelor cu dizabilități instituționalizate în Republica Moldova

Grație suportului financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) implementează începând cu 1 februarie 2023 proiectul: ”Promovarea dreptului la muncă decentă a persoanelor cu dizabilități instituționalizate în Republica Moldova”. În cadrul acestui proiect se vor desfășura o serie de activități menite să asigure accesul pe piața muncii, contribuind la crearea unor șanse egale la angajare a persoanelor cu probleme de sănătate mintală, respectându-le și garantându-le drepturile indiferent de sex, rasă sau etnie, religie sau convingeri, vârstă sau orientare sexuală.

Pe 21.03.2023 IDOM a efectuat o vizită de monitorizare în Centrul de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilități din Orhei și o vizită la una din cele două locuințe protejate din or. Orhei.

 

 

 

Pe 22.03.2023, IDOM a efectuat o  vizită de monitorizare în Centrul de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilități din Hîncești și la două case comunitare (Casa nr. 1 din sat. Mereșeni r-nul Hîncești și Casa nr. 4 din or. Hîncești).

 

 

 

 

Pe 30.03.2023, IDOM a efectuat o altă vizită, de data asta în Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități din Bălți.

 

 

În cadrul acestor vizite, IDOM și-a propus să evalueze situația reală din aceste instituții cu referire la necesitatea de angajare a beneficiarilor în câmpul muncii. În context, IDOM a discutat cu administrația centrelor despre modul în care este asigurată angajarea persoanelor cu dizabilități mintale, inclusiv de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și rata celor angajați sau implicați în muncă ne/remunerată.

Reieșind din obiectivele proiectului, urmează alte trei vizite de monitorizare ale Centrelor de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități și anume cel din s. Cocieri, r. Dubăsari; cel din s. Brînzeni, r. Edineț și cel din s. Bădiceni, r. Soroca.

Detaliile acestor vizite, inclusiv constatările și recomandările efectuate, vor fi incluse într-un raport special care, ulterior, va fi publicat pe siteul IDOM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *