NOI PUTEM SĂ OFERIM AJUTOR ȘI SĂ DEMONSTRĂM CĂ ÎMPREUNĂ FACEM LUMEA MAI BUNĂ!

Stimați prieteni,

Fondat în 2007, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) este o organizație non-profit, formată din profesioniști care promovează și apără drepturile omului prin intermediul acțiunilor de monitorizare și raportare, instruiri, activități de sensibilizare, litigare strategică și promovarea standardelor drepturilor omului în politici și legislație.

IDOM este o organizație non-guvernamentală care monitorizează modul în care sunt respectate drepturile persoanelor aflate în Izolatoare de Detenție Provizorie, în Spitale de psihiatrie și în Centre de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități. Prin urmare, IDOM protejează victimile torturii, tratamentului inuman și degradant și asigură că demnitatea umană este respectată și valorificată.

Timp de 15 ani, avocații IDOM au ajutat mai multe persoane cu dizabilități psihosociale să-și restabilească capacitatea juridică, astfel, oferindu-le oportunitatea de a trăi o viață împlinită și independentă, în condiții de demnitate și egalitate cu toți. De asemenea, au fost inițiate mai multe cazuri privind redobândirea bunurilor imobiliare ale persoanelor cu dizabilități intelecuale/psihosociale de care au fost deposedate în urma instituționalizării și lipsirii capacității juridice. Din octombrie 2018, la sesizarea IDOM, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolului 13 alin. (1) lit. b) din Codul electoral, prin care persoanele cu dizabilități mentale declarate incapabile nu au dreptul la vot. În consecință, persoanele cu dizabilități intelecuale/psihosociale pot vota în condiții de egalitate cu ceilalți.

Foarte multe persoane care trăiesc cu HIV și TB au beneficat de consultații juridice gratuite sau au fost reprezentate de către avocații IDOM în fața autorităților și instanțelor de judecătă pentru a fi asigurată protejarea drepturilor și libertăților lor. Datorită activității IDOMfemeile însărcinate care trăiesc cu HIV au dreptul să nască la orice maternitate din țară, fiind respectat principiul egalității și fără să fie supuse discriminării.

Beneficiarii noștri sunt persoane vulnerabile, spre exemplu persoanele cu tuberculoză, persoanele cu problem de sănătate mintală, victim ale torturii sau tratamentului inuman aflate în custodia Poliției, precum și victimele malpraxis-ului medical. De ajutorul nostru depinde dacă aceste persoane se vor putea bucura de un grad suficient de protecție.  

Pentru a aduce aportul la activitatea Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, Dvs puteți să mergeți la Inspectoratul fiscal teritorial până la data de 30 aprilie, să completați declarația CET18 și să indicați codul fiscal al IDOM – 1016620000929. Acest fapt va asigura că statul va direcționa 2% din impozitul achitat de Dvs în vederea protejării drepturilor persoanelor enumerate mai sus.

Desemnarea procentuală /Процентное отчисление

 

Indicatorii/Показатели Codul/Код
Codul fiscal al beneficiarului în favoarea căruia se efectuează desemnarea procentuală / Фискальный код получателя, в пользу которого производится процентное  отчисление M2 1016620000929

 

Din numele beneficiarilor noștri vă mulțumim și vă îndemnăm că contribuiți la apărarea demnității umane în societatea nostră!

Cu profund respect, echipa IDOM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *