În perioada 8-9 decembrie 2022, para-juriști din diferite regiuni ale țării și-au consolidat capacitățile în prestarea serviciilor de suport juridic pacienților cu tuberculoză și membrilor familiilor acestora.

Această activitate este organizată de către Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, grație suportului financiar oferit din resursele grantului Fondului Global pentru Combaterea SIDA, tuberculozei și malariei.

Scopul acestei activități constă în reducerea stigmei și discriminării la nivel de comunitate, inclusiv din partea prestatorilor de servicii și suport pentru pacienții cu tuberculoză și membrii familiilor lor.

Aspectele de gen şi stigma în Republica Moldova: bariere identificate la fiecare etapă a parcursului persoanei cu TB, inclusiv barierele privind implicarea comunitară au fost prezentate de către directorul Asociației Naționale a Bolnavilor cu Tuberculoză din RM (SMIT) – Pavel Rucșineanu.

Despre drepturile pacientului cu prezentarea exemplelor de încălcălcări ale drepturilor omului, în special a persoanelor afectate de tuberculoză, dar și despre mecanismele de apărare a drepturilor încălcate ne vorbesc avocații din cadrul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova – Andrei Lungu și Valerian Mămăligă în prima zi a cursului de instruire pentru para-juriști.

Svetlana Doltu, directoare AFI: Act For Involvement, a prezentat în a doua zi de training exemple de încălcări ale drepturilor omului, în special a persoanelor afectate de TB.

Medicul Diana Condrațchi de la Departamentul de coordonare al Programului național de răspuns la tuberculoză (PNRT) a făcut o prezentare a drepturilor și obligațiilor persoanelor afectate de TB din perspectiva acordării asistenței medicale.
