IDOM monitorizează în continuare efectul măsurilor de prevenire și tratament COVID-19 pentru persoanele deținute în instituții de tip închis și vine cu unele recomandări

Începând cu luna ianuarie 2021, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) implementează proiectul: „Monitorizarea efectului măsurilor de prevenire și tratamentul COVID-19 pentru persoanele deținute în instituții de tip închis”, activitate ce face parte din programul ”Parteneriatul Estic – solidaritate COVID-19″, lansat de Comitetului Helsinki din Olanda (NHC) cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și în parteneriat cu People in Need și AFEW International.

Persoanele care trăiesc în instituții de tip închis (atât în locurile de detenție preventivă, spitale de psihiatrie, cât și centre de plasament pentru persoane cu probleme de sănătate mintală) sunt incluse în grupurile vulnerabile acoperite de acest program. Au fost emise orientări internaționale specifice privind prevenirea și tratamentul Covid-19 pentru aceste grupuri. Activitatea IDOM, în acest sens, este importantă pentru a monitoriza și raporta dacă aceste prevederi sunt implementate la nivel național.

Astfel, în perioada 08.09.2021-09.09.2021, membrii grupului de lucru din cadrul IDOM au efectuat câteva vizite de monitorizare în Centrele de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități din mun. Bălți și satul Brînzeni din raionul Edineț, Spitalul de Psihiatrie din mun. Bălți și Izolatoarele de Detenție Preventivă (IDP) ale Inspectoratelor de Poliție din Rîșcani, Bălți și Edineț.

Scopul acestor vizite de monitorizare constă în familiarizarea cu situația drepturilor omului din aceste instituții, identificarea încălcărilor și formularea recomandărilor pentru respectarea drepturilor, îmbunătățirea condițiilor de trai/detenție ale persoanelor aflate în custodia acestor instituții, reglementarea sau optimizarea proceselor, inclusiv la nivel legislativ sau normativ, în baza încălcărilor și restricțiilor sau limitărilor impuse în contextul pandemiei de Covid-19.

Evaluarea instituțiilor a inclus aplicarea tehnicilor de colectare a datelor prin observare și analiză directă, interviuri confidențiale cu beneficiarii instituțiilor, interviuri cu administrația și angajații, precum și consultarea documentației interne a instituției.

În cadrul acestor activități au fost identificate careva probleme legate de gestionarea prevenirii pandemiei de COVID-19. Astfel, IDOM a analizat aceste carențe și a venit cu careva recomandări pentru Centrele de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități și Spitalul de Psihiatrie, printre care se numără:

 • Schimbul de bune practici între aceste instituții pentru a dezvolta documente instituționale și de a pune în aplicare prevederile acestora.
 • Implicarea partenerilor de cooperare în elaborarea și implementarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combaterea pandemiei de COVID-19 la locul de muncă.
 • Asigurarea condițiilor igienice adecvate.
 • Amenajarea unui spațiu adecvat, echipat tehnic, pentru a asigura conexiunea cu persoane apropiate din exterior (skype, viber etc.) nu doar în perioada pandemiei.
 • Asigurarea informării beneficiarilor (într-un limbaj accesibil) cu privire la necesitatea respectării restricțiilor impuse privind profilaxia, prevenirea și / sau controlul bolilor epidemice.
 • Asigurarea respectării principiului proporționalității în cazul restricționării drepturilor beneficiarilor.
 • Necesitatea stabilirii unui management al depozitării / distrugerii echipamentelor de protecție anti-COVID-19, deja folosite.

Imagini:

    

În legătură cu Izolatoarele de Detenție Preventivă (IDP) ale Inspectoratelor de Poliție, IDOM a conturat următoarele recomandări:

 • Asigurarea contractării serviciilor sau implementarea mecanismelor de gestionare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală în cadrul izolatorului (gestionarea depozitării/distrugerii echipamentelor utilizate de protecție anti-COVID-19).
 • Asigurarea deținuților cu echipament de protecție împotriva COVID-19.
 • Dezinfectarea permanentă a celulelor izolatorului și sigurarea condițiilor igienice adecvate.
 • Necesitatea organizării unor instruiri suplimentare pentru angajați cu privire la aplicarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combaterea pandemiei de COVID-19 la locul de muncă.

Imagini:

                   

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *