Alte două cazuri preluate spre litigare de IDOM în cadrul Centrului de Criză pentru Drepturile Omului în contextul Covid-19

Sursa foto: EstCurier

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a lansat în luna aprilie 2020 CENTRUL DE CRIZĂ PENTRU DREPTURILE OMULUI ÎN CONTEXTUL COVID-19 cu scopul de a asigura respectarea drepturilor omului în perioada situației excepționale declarate. Proiectul este implementat de IDOM, finanțat din resursele Uniunii Europene, cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene și cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova.

În acest context, la adresa noastră a parvenit plângerea unei persoane, solicitând ajutorul și intervenția Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova în investigarea a două cazuri de deces a rudelor acestuia, invocând incompetența profesională a personalului medical din cadrul Spitalului Raional Criuleni în utilizarea aparatelor medicale existente; aplicarea neadecvată a tratamentului prin comportament agresiv și indiferent față de pacienți; lipsa condițiilor necesare pentru igiena personală a pacienților.

Circumstanțele cazurilor:

Cazul G.A._Un bărbat în vârstă de 64 ani a fost internat cu febră la sfârșitul lunii august curent în IMSP Spitalul Raional Criuleni în secția reanimare, din spusele medicilor – starea lui fiind grav-stabilă. Peste câteva zile, pacientul a făcut testul Covid și a primit rezultatul pozitiv. A doua zi acesta a decedat, cauza decesului fiind Insuficiență cardio-pulmonară. În opinia rudelor, bărbatul nu a beneficiat de tratament corespunzător, astfel a survenit decesul.

Cazul S.I._ un bărbat în vârstă de 57 ani cu simptome de febră și dureri în gât a fost diagnosticat cu noul Coronavirus și având alte comorbidităţi, a fost internat inițial în IMSP Spitalul Raional Criuleni. Timp de o săptămână, din spusele rudelor, pacientul nu a primit tratament și alimentație adecvată, fiind conectat doar la aparatul de ventilație asistată. Când oxigenul din aparat era pe terminate, în primele zile pacientul își telefona rudele pentru ca acestea să cheme paznicul spitalului ca să schimbe butelia o dată la 3 – 6 ore.  Lipsa de oxigen ducea la o scădere considerabilă a saturației în plămâni. Când starea pacientului a devenit critică și acesta nu mai putea vorbi, rudele stăteau afară, la geam și urmăreau când se termină oxigenul din butelie pentru a reuși să cheme paznicul să o schimbe. Văzând comportamentul inadecvat al personalului medical din cadrul Spitalul Raional Criuleni, la insistența rudelor, bărbatul a fost transportat și internat în Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime cu diagnoza pneomonie comunitară bilaterală de etiologie virală (SarsCo-v2) evoluție severă, iar după nouă zile de tratament, acesta a decedat.

Pe marginea acestor cazuri a fost expediate plângeri către organele competente (Procuratura Generală a RM și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM) prin care a fost solicitată efectuarea expertizei medico-legale pentru constatarea tuturor circumstanțelor cauzelor; investigarea complexă și obiectivă a volumului și calității asistenței medicale acordate acestor persoane și dacă nu au existat careva abateri sau încălcări de la aplicarea Protocoalelor medicale; pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a administrației Spitalului Raional Criuleni și a personalului medical în cazul constatării infracțiunii prevăzute de art. 213 Cod Penal al RM.

La data de 13.11.2020, Organul de urmărire penală al SUP a IP Criuleni a pornit urmărirea penală pe marginea cazului S.I. în baza semnelor componenței de infracțiune prevăzute de art. 213 Cod Penal al RM.

Ambele cazuri sunt resprezentate în continuare de către Alexandru Cebanaș – avocat în cadrul IDOM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *