Spre finele anului, tragem linia și facem o totalizare

În 2017, avocații IDOM au ajutat 6 persoane cu dizabilități psihosociale să-și redobândească capacitatea legală, astfel, oferindu-le oportunitatea de a trăi o viață împlinită și independentă, în condiții de demnitate și egalitate cu toți.

Primul caz este despre un bărbat, care la vârsta de 18 ani a fost lipsit de capacitatea sa legală la insistența organului de tutelă. Acesta a fost lipsit de dreptul de a lua decizii pentru sine, inclusiv dreptul de a-și întemeia o familie, a se angaja la serviciu, a decide asupra tratamentului medical și asupra modului de trai și planificare a vieții în general. Acest tînăr a fost susținut în procesul de judecată de către Oficiului ONU pentru Drepturile Omului și al organizatiei noastre.

În al doilea caz un tânăr a fost reprezentat în istanță de către avocații IDOM și cu suportul organizației Keystone Moldova. Din momentul în care a fost declarat capabil, viața acestui tînăr s-a schimbat. Acesta deja trăiește în comunitate, iar recent a întemeiat o familie. Vedeți reportajul video realizat de Radio Europa Liberă: https://www.youtube.com/europalibera    

 În alte trei cazuri, avocata Programului de Litigare și Advocacy din cadrul IDOM a reprezentat interesele a trei petiționare în procedura de redobândire a capacității juridice. Petiționarele, persoane cu dizabilități mentale, cu vârstele cuprinse între 22 și 36 ani, au fost abandonate la naștere, fiind cazate de când erau încă mici în Casa Internat pentru copii cu deficiențe mintale din Hâncești. După atingerea majoratului, aceste tinere au fost lipsite de capacitatea de exercițiu, iar temeiurile care au stat la baza lipsirii capacității de exercițiu nu s-au axat pe incapacitatea tinerelor de a fi reintegrate în societate, ci pe incapacitatea autorităților de a oferi alternative la sistemul de protecție socială. În cadrul ședințelor de judecată din luna octombrie current, toate persoanele interesate au susținut acțiunea și a fost probat faptul că tinerele dețin suficiente deprinderi de viață și capacități pentru a fi reitegrate în societate.

Cea de-a șasea persoană a fost declarată, ieri, printr-o decizie judecătorească – capabilă.  Și în acest caz, IDOM s-a implicat, ajutând-o să-și redobândească capacitatea juridică.

Amintim că în luna aprilie 2017, Comitetul ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități a recomandat Republicii Moldova mai multe măsuri de îmbunătățire a situației acestor persoane, una dintre care se referă la restabilirea capacității juridice depline a tuturor persoanelor cu dizabilități și revizuirea sistemului său de tutelă, cu scopul de a introduce mecanisme de luare asistată a deciziilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *