Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a organizat o Conferința Națională cu genericul „Deficiențe și soluții în asigurarea respectării drepturilor omului în privința persoanelor cu dizabilități mentale, persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA și  victimelor malpraxisului medical din Republica Moldova”

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a organizat o Conferința Națională cu genericul „Deficiențe și soluții în asigurarea respectării drepturilor omului în privința persoanelor cu dizabilități mentale, persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA și  victimelor malpraxisului medical din Republica Moldova”.

Conferința a avut pe 21 noiembrie 2017, în cadrul Ministerului Justiției, din str. 31 August 1989, mun. Chișinău. 

Evenimentul și-a propus să informeze participanții privind cele mai relevante probleme legate de drepturile omului din perspectiva IDOM și să caute soluții, pentru a nu admite anumite încălcări în privința persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, a persoanelor cu dizabilități mentale și a victimelor malpraxisului medical.

Întrunirea a fost structurată în sesiuni și panouri de discuții, care au avut menirea de a elucida aspectele-cheie legate de domeniile vizate și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

În calitate de formatori/persoane-resursă au fost: Vanu Jereghi – Director executiv, IDOM; Boris Gîlca Secretar General de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM; Tatiana Moraru Șef Direcţia analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Justiției al RM; Rodica Gramma – Dr. în șt. filosofice, conf. univ., expert IDOM; Ion Dodon – Avocat, expert IDOM; Arcadie AstrahanDirector, Centrul comunitar de sănătate mintală Botanica, expert IDOM; Olesea Doronceanu – Avocată în cadrul Programului de Litigare și Advocacy, IDOM; Dumitru Russu – Coordonator al Programului de Monitorizare și Raportare, IDOM; Alexandru Cebanaș – Avocat și consultant al Programului de Monitorizare și Raportare, IDOM și Radu Bobeică – Jurist, coordonator de proiect din cadrul aceleiași organizații.

Ultima sesiune a fost dedicată prezentării concluziilor și recomandărilor privind lacunele identificate și soluțiile propuse. În acest context, participații au participat la discuții în vederea înlăturării barierelor pentru asigurarea respectării drepturilor omului în privința grupurilor vulnerabile vizate. Totodată, pe parcursul desfășurării conferinței, IDOM a colectat opiniile și sugestiile participanților privind tematica abordată, pentru includerea acestora în cadrul documentelor elaborate, ce urmează a fi expediate, ulterior, factorilor de decizie din sectorul public.

Studiul de evaluare a politicilor naționale în domeniul malpraxisului medical și asigurarea respectării drepturilor pacienților în Republica Moldova prezentat în cadrul evenimentului poate accesat aici: http://idom.md/wp-content/uploads/2017/08/IDOM_-Studiu-MALPRAXIS-1.pdf

Acest eveniment a fost posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă, în mod necesar, poziția USAID sau a Guvernului SUA. Conferința națională se desfășoară în colaborare cu USAID/FHI, Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ambasada Suediei în Chișinău.

Pentru mai multe detalii, persoana de contact este Radu Bobeică – Coordonator de Proiect în cadrul IDOM (tel: +373 767 15 585 sau email: radubobeica@yahoo.com).

Foto de la eveniment:

     

     

      

    

    

     

    

        

    

   

    

    

     

      

     

     

   

     

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *