IDOM a preluat 2 cazuri în care rudele pacienților internați într-un Spital de Psihiatrie invocă aplicarea Torturii și relelor tratamente

INSTITUTUL PENTRU DREPTURILE OMULUI DIN MOLDOVA

MOLDOVAN INSTITUTE FOR HUMAN RIGHTS

      IDOM

        COMUNICAT

La data de 29.09.2018 rudele a doi pacienți internați în IMSP Spitalul de Psihiatrie și Ftiziopneumonologie Orhei, au postat pe rețelele de socializare imagii cu apropiații lor, invocând faptul că în perioada aflării acestora la tratament au fost maltratați fizic, deoarece pe corpul acestora s-au depistat multiple semne de leziuni corporale.

Prezumând faptul că persoanele au fost supuse/expuse Torturii, tratamentelor inumane și/sau degradante în perioada aflării lor în custodia statului, avocații IDOM au contactat rudele și au preluat cazurile în scopul acordării asistenței juridice pacienților și elucidării circumstanțelor producerii leziunilor corporale celor doi pacienți în perioada aflării acestora la tratament în IMSP Spitalul de Psihiatrie și Ftiziopneumonologie Orhei.

La data de 01.10.2018, avocații din cadrul IDOM, Doronceanu Olesea, Cebanaș Alexandru și Andrei Lungu, s-au deplasat la IMSP Spitalul de Psihiatrie și Ftiziopneumonologie Orhei unde în scopul acordării asistenței juridice au vizitat pacienții care se prezumă că au fost supuși relelor tratamente; au discutat cu rudele acestora, cu alți pacienți, cu personalul medical și administrația instituției medicale; au solicitat și analizat toată documentația medicală pe numele acestora etc.

Constatările avocaților și acțiunile întreprinse

Pacienții care se prezumă că au fost supuși/expuși Torturii și relelor tratamente sunt un bărbat și o femeie, ambii în etate, unul dintre ei continua să fie internat în Spitalul de Psihiatrie Orhei iar unul fusese deja externat la solicitarea rudelor.

  1. În primul caz, pacientul B.A. a fost diagnosticat cu o maladie incurabilă și internat pentru tratament în staționar la data de 10.09.2018 în baza îndreptării medicului psihiatru din Orhei. La internare, pacientul a fost examinat și nu avea pe corp nici o leziune corporală vizibilă.

La data de 27.09.2018 soția și fiica pacientului B.A. au venit să-l viziteze și au constatat că pe suprafața corpului acestuia erau multiple leziuni corporale. Pacientul nu a putut explica ce s-a întâmplat cu el deoarece nu vorbește iar maladia cu care a fost diagnosticat nu-i permite să conștientizeze starea de fapt a lucrurilor. Din explicațiile personalului medical, rudelor l-i s-a comunicat că leziunile corporale pacientului i-au fost provocate la data de 26.09.2018, pe timpul nopții de către un alt pacient plasat în același salon cu B.A.

Avocații IDOM au constatat că deși de la data incidentului trecuseră 6 zile, pe corpul pacientului B.A. încă se regăseau multiple semne de violență sub forma leziunilor corporale, astfel fața pacientului era  edemată, ochii roșii și inflamați, în regiunea capului, frunții, ochilor, obrajilor, nasului, urechii, gâtului avea multiple tăieturi, julituri, echimoze care încă sângerau. Pe suprafața cutiei toracice și a abdomenului B.A. avea multiple leziuni corporale sub forma edemelor și echimozelor. La fel, leziuni s-au depistat pe spate, pe ambii omoplați, în regiunea rinichilor, pe brațul stîng și pe piciorul drept.

Analizînd documentația medicală și registrele pe numele pacientului B.A. s-au stabilit unele circumstanțe care nu coincid cu poziția oficială și explicația finală oferită rudelor de administrația instituției medicale.

Astfel, din registrele de evidență rezultă că pacientul B.A. ar fi fost agresat de 2 ori, prima oară la data de 24.09.2018 de către un pacient și a doua oară de către același pacient deja la data de 25.09.2018. Din registre mai rezultă că infirmierul de gardă inițial ar fi explicat că B.A. a căzut și s-a lovit de un calorifer iar ulterior a explicat că la data de 25.09.2018 în jurul orelor 05.00 dimineața a văzut cum B.A. era lovit cu o lingură de către un alt pacient din același salon.

Pacienții din același salon cu B.A. fie nu pot explica ce s-a întâmplat din cauza maladiei psihice cu care sunt diagnosticați, fie susțin că nu au văzut cine l-a maltratat fizic pe B.A. deoarece când s-au trezit în salon era doar infirmierul de gardă, pacientul presupus a fi agresor și B.A., care se afla pe podea și era plin de sânge.

Pacientul care se susține că l-ar fi agresat pe B.A. nu are nici o leziune corporală și nici nu poate explica ce s-a întâmplat din cauza maladiei de care suferă.

  1. Al doilea caz preluat este al unei paciente G.E., care a fost internată în IMSP Spitalul de Psihiatrie și Ftiziopneumonologie Orhei de 2 ori, de pe 08.07.2018-16.08.2018 și de pe 21.08.2018-19.09.2018.

Rudele pacientei (fiica) susține că G.E. ar fi fost victima Torturii și relelor tratamente în intervalul de timp cînd a fost internată prima oară în spital.

Analizînd documentația medicală și registrele pe numele pacientei G.E. s-a stabilit că ea a fost internată primar la data de 08.07.2018 și conform înscrisurilor din zilnicul asistenților medicali, la examinare s-a depisat o plagă și vânătaie sub ochiul stâng. Prezența acestor leziuni este negată de fiica pacientei și șoferul de taxi care ar fi adus-o pe pacientă la spital.

În ziua externării (16.08.2018) fiica pacientei a luat-o pe mama sa acasă iar seara cînd îi făcea baie a observat pe corpul acesteia multiple vătămări. Tot atunci ruda pacientei a telefon la instituția medicală unde fusese internată pacienta și s-a plâns pe faptul că mama sa a fost torturată în perioada aflării sale la tratament, însă instituția medicală nu a venit cu nici o reacție. Ulterior, la data de 21.08.2018 G.E. repetat a fost internată în IMSP Spitalul de Orhei și în urma discuțiilor cu personalul medical avocații au constatat că o asistentă medicală confirmă că a văzut pe corpul lui G.E. leziuni.

 

 

De asemenea, avocații au constatat că condițiile în care sunt plasați pacienții sunt degradante: în secții persistă un miros insuportabil, saloanele nu sunt aerisite; la veceu nu este hârtie igienică; la baie lipsește apa caldă în boiler și nu sunt produse de igienă personală (săpun, perii, pastă de dinți, șampon, prosop etc); pacienții fac baie doar o dată pe săptămînă.

Făcând referire la circumstanțele expuse mai sus, în primul rând dorim să accentuăm faptul că persoanele plasate în instituții medicale se află în custodia organelor de stat, lor revenindu-le obligația de a le proteja integritatea fizică și psihică și de a le asigura respectarea drepturilor, inclusiv de a nu fi supuși torturii și relelor tratamente. Prezența multiplelor leziuni corporale la pacienți în perioada aflării lor în custodia instituției medicale, denotă faptul că nu este asigurată securitatea pacienților și nici nu se întreprind măsuri pentru a investiga astfel de cazuri sau a preveni producerea acestora pe viitor.

Circumstanțele constatate de avocați relevă faptul că administrația instituției medicale, contrar legii nu se autosesizează pentru a elucida cazurile în care sunt provocate leziuni corporale pacienților; nu se dispune demararea imediată a anchetelor de serviciu pentru a constata fapte și sancționa responsabilii (cazurile au devenit publice și s-au efectuat anchete de serviciu după mediatizarea de către rude); nu se întreprinnd măsuri de asigurare a securității pacientului chiar dacă anterior au fost înregistrate conflicte și violențe cu presupuși agresori; nu se informează și sesizează organele procuraturii despre cazurile de violență constatate; nu se anunță rudele despre incidentele produse.

Din faptele prezentate mai sus, rezultă o bănuială rezonabilă că pacienții au fost expuși/supuși torturii și tratamentului inuman și degradant (art. 1661 Cod Penal RM) în perioada aflării lor la tratament în Spitalul de Psihiatrie Orhei. Astfel, avocații IDOM consideră că există temeiuri de a iniția o investigație penală, prin prisma prevederilor art.166/1 Tortura, tratamentul inuman sau degradant CP RM pentru a stabili cu certitudine circumstanțele producerii leziunilor corporale pacienților și a atrage la răspundere persoanele responsabile de aplicarea violenței sau neasigurarea securității.

În interesele ambilor pacienți, avocații IDOM au întocmit și depus la Procuratura Orhei o plîngere penală invocându-se bănuiala rezobabilă de comiterea a infracțiunii prevăzute de art. 1661 Cod Penal RM “Tortura, tratamentul inuman sau degradant”. La moment, Procuratura Orhei a demarat o investigație penală la sesizarea avocaților și se efectuează acțiuni de urmărire penală pe ambele cazuri.

Pentru detalii care se referă la cazurile expuse mai sus, ne puteți contacta la tel./fax: (+373 22) 244 911; 838 408; 838 409; e-mail: [email protected]; web: www.idom.md.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *