Oficiul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) în parteneriat cu Mecanismul Național de Prevenire a Torturii (MNP), Asociația Promo-LEX, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” și Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM) organizează o conferință la tema: ,,Aplicarea standardelor ONU împotriva torturii  și relelor tratamente în Republica Moldova”

Evenimentul se desfășoară astăzi, 26 septembrie 2018, între orele 9.30 – 16.00, la Summit Events, or. Chișinău, Moldova și poate fi urmărit live pe – https://realitatealive.md/live-conferin-a-organizata-de-oficiul-onu-pentru-drepturile-omului-ohchr-cu-genericul-aplicarea-standardelor-onu-impotriva-torturii-i-relelor-tratamente-in-republica-moldova—84246.html.

În noiembrie 2017, Comitetul ONU împotriva torturii (CAT) a revizuit Raportul de Stat prezentat de Republica Moldova. Comitetul a emis ulterior un set de recomandări pentru a asigura respectarea deplină a dreptului absolut de a nu fi supus torturii și/sau tratamentelor inumane și degradante.

În observațiile finale Comitetul, inter alia, a solicitat Republicii Moldova să furnizeze până la 6 decembrie 2018 informații despre pașii întreprinși ca urmare a recomandărilor Comitetului referitor la următoarele aspecte:

1. Măsurile întreprinse ca urmare a recomandărilor Comitetului privind Mecanismul Național de Prevenire a Torturii în conformitate cu principiile privind statutul instituțiilor naționale pentru promovarea și protecția drepturilor omului (Principiile de la Paris);

2.Asigurarea garanțiilor legale fundamentale persoanelor private de libertate;

3.Decesul în detenție a lui Andrei Brăguță.

Moldova a fost invitată să disemineze pe larg raportul său și recomandările Comitetului ca un pas important în vederea sensibilizării opiniei publice și implicării actorilor importanți pentru a contribui la promovarea ulterioară a drepturilor omului în țară. În acest context, Oficiul ONU pentru drepturile omului, în colaborare cu organizațiile societății civile din Moldova organizează Conferința: ,,Aplicarea standardelor ONU împotriva torturii și relelor tratamente în Republica Moldova”.

Scopul Conferinței este de a sensibiliza opinia publică referitor la importanța aplicării standardelor ONU și constatărilor mecanismelor ONU cu referire la relevanța combaterii și prevenirii torturii și tratamentelor inumane și degradante.

Obiectivele Conferinței sunt: a) evaluarea gradului de implementare a recomandărilor CAT, în special pe cele mai stringente aspecte specificate de Comitet; b) consolidarea capacităților actorilor din domeniul combaterii și prevenirii torturii, tratamentelor inumane și degradante, în activitatea de monitorizare, raportare, investigare precum și oferire a serviciilor de remediere victimelor.

Formatul conferinței constă dintr-o sesiune plenară și trei paneluri de discuție, un panel comun urmat de două paneluri ce vor avea loc în paralel.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *