IDOM a organizat recent un atelier comun de instruire pentru angajaţii poliţiei, procurori, precum şi angajaţi ai internatului psihoneurologic din Cocieri

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), graţie suportului financiar oferit de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), desfăşoară activităţi de monitorizare cu privire la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mentale şi intelectuale în instituţiile psihiatrice, activităţi de instruire, dar şi de litigare strategică.

Comitetul ONU împotriva Torturii, a recomandat Republicii Moldova să instruiască personalul poliţiei, procurorii, judecătorii şi întregului personal implicat în furnizarea serviciilor de sănătate privind metodele de interacţiune cu persoanele cu dizabilităţi mentale / psihosociale şi investigarea eficientă şi documentarea cazurilor de tortură, tratamentul inuman sau degradant.

În perioada de monitorizare a instituţiilor psihiatrice / psihoneurologice, IDOM a fost semnalat cu privire la deficienţele de a gestiona cazurile cu implicarea persoanelor cu dizabilităţi mentale/intelectuale din internatul psihoneurologic Cocieri. În vederea capacitării organelor de drept, IDOM a organizat în data de 25 mai 2018 un atelier comun de instruire pentru angajaţii poliţiei, procurori, precum şi angajaţi ai internatului psihoneurologic din Cocieri. Evenimentul a avut loc în incinta Primăriei satului Ustia, r-nul Dubăsari.

În calitate de experți naţionali şi formatori la instruirea sus­-menţionată au fost şeful Secţiei Combatere Tortură din cadrul Procuraturii Generalale a RM – Ion Caracuian; directorul executiv din cadrul IDOM – Vanu Jereghi și coordonatorul Programului de Monitorizare și Raportare, IDOM – Dumitru Russu.

    

    

     

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *