Dreptul la vot a persoanelor cu deficiențe mentale declarate incapabile au fost recunoscute de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității

Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii (CPEDAE) s-a pronunțat pe marginea unui caz inițiat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) prin care a constatat că Articolul 13 alin. (1) lit. (b) din Cod Electoral: ,,Nu au dreptul de a alege persoanele care sînt recunoscute incapabile prin hotărîre definitivă a instanţei de judecată […]”, reprezintă discriminare directă în exercitarea dreptului la vot a persoanelor declarate incapabile pe criteriu de dizabilitate.

Pe data de 28.11.2017, în opinia IDOM față de petiționari a fost aplicat un tratament diferențiat bazat pe criteriu de dizabilitate, deși art. 29 din Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități clar stabilește că persoanele cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, au dreptul la vot. În același timp, unui alt grup de persoane cu deficiențe psihosociale i-a fost aplicat un tratament discriminatoriu prin asociere cu persoanele cu dizabilități declarate incapabile.

Reamintim că Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova a monitorizat exercitarea dreptului la vot de către persoanele cu dizabilităţi mentale în timpul scutinului prezidențial din 2016. Drept urmare, IDOM a constat că procesul de vot s-a desfășurat cu nereguli, întrucât în procesul electoral nu au fost înlăturate barierile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din cele 6 instituții rezidențiale și 3 spitale.

Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a constatat în cele două cazuri litigate de către IDOM că faptele reprezintă discriminare directă în exercitarea dreptului la vot a persoanelor declarate incapabile pe criteriu de dizabilitate, precum și reprezintă discriminare prin asociere a persoanelor cu dizabilități psihosociale cu persoanele declarate incapabile. Totodată, Consiliul recomandă modificarea Articolului 13 din Codul Electoral pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități mentale și intelectuale la procesul de vot, deoarece redacția actuală prevede un tratament discriminatoriu, în contradicție cu prevederile internaționale în materia drepturilor omului.

Anexată, găsiți decizia CPEDAE.

DECIZIE CONSILIU DEPERSONALIZATA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *