Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova prezent la cea de-a 62-a sesiune a Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale şi Culturale (CESCR)

Începînd de astăzi, 18 septembrie 2017, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldovaeste acreditat la cea de-a 62-a sesiune a Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale şi Culturale (CESCR), unde va avea loc revizuirea îndeplinirii angajamentelor cu privire la drepturile sociale, economice şi cele culturale de către țara noastră.

Dreptul la sănătate, dreptul la un trai decent, dreptul la muncă, dreptul la garanții sociale ş.a. ar fi unele din drepturile supuse analizei de către membrii Comitetului.

De menţionat că ultima dată, R. Moldova a fost examinată la CESCR în 2011, atunci când a fost examinat cel de al doilea raport periodic. După audiere, Comitetul a înaintat un şir de recomandări autorităţilor de la Chişinău printre care: să includă prevederi referitoare la “acomodarea rezonabilă” pentru persoanele cu dizabilităţi, să consolideze eforturile de soluţionare a problemelor socio-economice cu care se confruntă populaţia de etnie romă, să întreprindă acţiuni urgente pentru crearea şi implementarea programelor de pregătire vocaţională pentru persoanele cu dizabilităţi şi incluziunea acestora în câmpul muncii etc.

Raportul alternativ a fost prezentat Comitetului în luna august curent și a fost elaborat de către IDOM și Centrul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Mintale (MDAC) – http://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CESCR/Shared%20Documents/MDA/INT_CESCR_CSS_MDA_28719_E.docx

Acest raport se focusează asupra încălcării drepturilor persoanelor  care trăiesc cu HIV/SIDA, persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale, oferind o perspectivă critică asupra politicilor, legislației și practicilor relevante.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *