Atelier de instruire pentru angajații Izolatoarelor de detenție provizorie (zona de sud)

În perioada 28-29 august 2017, IDOM a desfășurat al treilea curs de instruire pentru angajații Izolatoarelor de detenție provizorie din zona de sud ale Republicii.

Evenimentul a avut loc în or. Vadul lui Vodă, Complexul turistic „ODISEU”.

Tematica atelierului de instruire s-a focusat pe abilitarea capacităților angajaților IGP în vederea prevenirii torturii, reducerii relelor tratamente, abuzului și discriminării față de persoanele aflate în custodia poliției.

Cuvânt de deschidere a avut Vanu JereghiDirectorul IDOM, după care a urmat prezentarea organizației și activităților în cadrul trainingului. Despre reforma poliției în contextul reducerii relelor tratamente a persoanelor aflate în custodia poliției, a vorbit Vadim ArdeleanuȘeful secției DMO al Inspectoratului General de Poliție, în cadrul primei sesiuni. A urmat Anatolie MunteanuViceministrul Justiției, vorbind despre sandardele internaționale și naționale de protecția împotriva relelor tratamente. Vis-a-vis de respectarea drepturilor omului, egalitatea și dreptul de a nu fi discriminat, s-a expus Dumitru Russu – Coordonatorul Programului de Monitorizare și Raportare din cadrul IDOM, astfel finisându-se prima zi de training.

În cea de-a doua zi de instruire, Ion CaracuianȘeful Secției Combaterea Torturii din cadrul Procuraturii Generale a RM a vorbit despre garanțiile privind neadmiterea relelor tratamente în custodia poliției, urmat de către Olesea DoronceanuAvocată în Programul de Litigare și Advocacy din cadrul IDOM, care s-a expus la tema drepturilor persoanelor care trăiesc cu HIV. Despre respectarea drepturilor utilizatorilor de droguri aflați în custodia poliției, dar și cu exemple în acest sens au venit Andrei LunguAvocat în Programul de Litigare și Advocacy din cadrul aceleiași organizații și Dumitru PanișJurist/expert în cadrul A.O. „Inițiativa Pozitivă”. În cele din urmă, Dumitru Russu a ținut un discurs ce viza drepturile persoanelor cu deficiențe mentale prin prisma standardelor internaționale.

La final cursului, participanții au primit certificate de participare.

Aceasă activitate a fost posibilă datoriă suportului financiar oferit prin intermediul Ambasadei Republicii Cehe în Chișinău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *