Atelier de instruire pentru angajații Izolatoarelor de detenție provizorie (zona de centru)

În scopul realizării activităților proiectului implementat din luna iunie curent, de către Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova și cu suportul financiar oferit prin intermediul Ambasadei Republicii Cehe în Chișinău, în perioada 22-23 august 2017, IDOM a desfășurat primul curs de instruire pentru angajații Izolatoarelor de detenție provizorie din zona de centru ale Republicii.

Evenimentul a avut loc în or. Vadul lui Vodă, Complexul turistic „ODISEU”.

Tematica atelierului de instruire s-a focusat pe abilitarea capacităților angajaților IGP în vederea prevenirii torturii, reducerii relelor tratamente, abuzului și discriminării față de persoanele aflate în custodia poliției.

În calitate de formatori au fost:

  • Vanu Jereghi – Director Executiv al IDOM,
  • Dumitru Russu – Coordonator al Programului de Monitorizare și Raportare din cadrul IDOM,
  • Olesea Doronceanu – Avocată în Programul de Litigare și Advocacy din cadrul aceleiași organizații,
  • Anatolie Munteanu – Viceministru al Justiției, Vadim Ardeleanu – Șef, secție DMO a IGP,
  • Ion Caracuian – Șef, Secția Combaterea Torturii, Procuratura Generală a RM,
  • Arcadie Astrahan – Director al Centrului comunitar de sănătate mintală Botanica și Expert pe domeniul drepturilor omului în sănătate.

Despre reforma poliției în contextul reducerii relelor tratamente a persoanelor aflate în custodia poliției a vorbit Vadim Ardeleanu în cadrul primei sesiuni. A urmat Anatolie Munteanu, vorbind despre sandardele internaționale și naționale de protecția împotriva relelor tratamente. Vis-a-vis de respectarea drepturilor utilizatorilor de droguri s-a expus Arcadie Astrahan.

În cea de-a doua zi de instruire, Ion Caracuian a vorbit despre garanțiile privind neadmiterea relelor tratamente în custodia poliției, urmat de către Olesea Doronceanu care s-a expus referitor la tema drepturilor persoanelor care trăiesc cu HIV. În cadrul ultimei sesiuni, Dumitru Russu a ținut un discurs ce viza drepturile persoanelor cu deficiențe mentale prin prisma standardelor internaționale.

    

      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *