Atelier de instruire pentru angajații Izolatoarelor de detenție provizorie (zona de nord)

În scopul realizării activităților proiectului implementat din luna iunie curent, de către Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova și cu suportul financiar oferit prin intermediul Ambasadei Republicii Cehe în Chișinău, în perioada 24-25 august 2017, IDOM a desfășurat al doilea curs de instruire pentru angajații Izolatoarelor de detenție provizorie din zona de nord ale Republicii.

Evenimentul a avut loc în or. Vadul lui Vodă, Complexul turistic „ODISEU”. Tematica atelierului de instruire s-a focusat pe abilitarea capacităților angajaților IGP în vederea prevenirii torturii, reducerii relelor tratamente, abuzului și discriminării față de persoanele aflate în custodia poliției.

În calitate de formatori au fost: Vanu Jereghi – Director Executiv al IDOM, Dumitru Russu – Coordonator al Programului de Monitorizare și Raportare din cadrul IDOM, Olesea Doronceanu – Avocată în Programul de Litigare și Advocacy din cadrul aceleiași organizații, Anatolie Munteanu – Viceministru al Justiției, Vadim Ardeleanu – Șef, secție DMO a IGP, Ion Caracuian – Șef, Secția Combaterea Torturii, Procuratura Generală a RM, Radu Bobeică – Consultant privind drepturile pacientului din cadrul IDOM și Dumitru Paniș – Jurist/expert în cadrul A.O. „Inițiativa Pozitivă”.

Cuvânt de deschidere a avut Directorul IDOM, după care a urmat prezentarea organizației și activităților în cadrul trainingului. Despre reforma poliției în contextul reducerii relelor tratamente a persoanelor aflate în custodia poliției, a vorbit Vadim Ardeleanu în cadrul primei sesiuni. A urmat Anatolie Munteanu, vorbind despre sandardele internaționale și naționale de protecția împotriva relelor tratamente. Vis-a-vis de respectarea drepturilor omului, egalitatea și dreptul de a nu fi discriminat, s-a expus Dumitru Russu, astfel finisându-se prima zi de training.

În cea de-a doua zi de instruire, Ion Caracuian a vorbit despre garanțiile privind neadmiterea relelor tratamente în custodia poliției, urmat de către Olesea Doronceanu, care s-a expus la tema drepturilor persoanelor care trăiesc cu HIV. Despre respectarea drepturilor utilizatorilor de droguri aflați în custodia poliției, dar și cu exemple în acest sens au venit Radu Bobeică și Dumitru Paniș. În cele din urmă, Coordonatorul Programului de Monitorizare și Raportare din cadrul IDOM a ținut un discurs ce viza drepturile persoanelor cu deficiențe mentale prin prisma standardelor internaționale.

    

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *