Festivalul Filmului dedicat drepturilor omului

 

 

 

 

 

 

Perioada de implementare: 2014-2016

Donator/Finanțator/Partener: Ambasada Marii Britaniei, Ambasada Regatului Țărilor de Jos și OHCHR.

Buget în 2016: 26,500.00 euro

Despre Festival:

În perioada 02.12.2016 – 08.12.2016 Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova a organizat Festivalul Filmului Dedicat Drepturilor Omului. Festivalul a revenit, în acest an, sub sloganul ”Cunoașteți drepturile prin film”, îndemnând publicul din Republica Moldova să reflecte asupra drepturilor lor prin intermediul filmului. Pe toată durata Festivalului au fost proiectate 18 scurtmetraje documentare produse în Republica Moldova și alte 39 producții internaționale.

Au fost șapte zile de festival și șapte domenii ale drepturilor omului propuse spre discuție și anume: dreptul la libertatea de exprimare, drepturile persoanelor cu dizabilități, drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, malpraxisul medical și încălcarea drepturilor pacienților, drepturile omului în societățile în tranziție, violența domestică dar și diversitate și nediscriminare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Școala de film mobil pentru persoane cu dizabilități

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a organizat în perioada 2-8 decembrie 2016 o Școală de Film Mobil cu Motto-ul: „Eu știu soluția care ar rezolva problema mea!”. Evenimentul a fost desfășurat în cardul celei de-a cincea ediție a Festivalului de Film dedicat Drepturilor Omului.

Obiectivul primordial a vizat promovarea şi respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor în Republica Moldova, sporirea gradului de familiarizare şi conştientizare a societății despre problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, vizualizând filmulețele produse în cadrul Școlii de Film Mobil.

Proiectul a fost destinat persoanelor cu necesități speciale, care au atins vîrsta de 16 ani.

La eveniment au participat nouă persoane cu dizabilități, dintre care, trei persoane au fost cu dizabilități locomotorii, două persoane – cu dizabilități mintale, două persoane – cu dizabilități de vedere și încă două persoane cu dizabilități de auz. Participanții au fost îndrumați să filmeze şi să monteze spoturi video personale, cu ajutorul unui telefon mobil.

Școala de Film Mobil și-a asumat în totalitate asigurarea cu tehnică pentru filmare. Timp de mai multe zile, trei formatori acreditați au instruit participanții cum să scrie un scenariu, care sunt regulile generale de filmare, precum și tehnicile de montaj, sonorizare și modalități de promovare a produsului final. Astfel, participanții au devenit, în scurt timp, creatori de filme în care vorbesc despre actualitatea problematicii și provocările pe care le întâmpină în viața de zi cu zi în societate.

Prin urmare, în cadrul Spectacolului de Gală al Festivalului de Film dedicat Drepturilor Omului au fost proiectate filmele produse de către participanții Școlii de Film Mobil:

Proiecțiile au fost însoțite de discuții tematice, oferind astfel publicului din sală o platformă de comunicare cu specialiști și experți relevanți din domeniul drepturilor omului, avocați și funcționari publici, reprezentanți ai Guvernului și ai societății civile. În final, participanților le-au fost oferite premii și cadouri, iar emoțiile acestora au fost la maximum.

Evenimentul a fost realizat cu suportul oferit de Ambasada Suediei în Chişinău, Organizaţia Naţiunilor Unite, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Ambasada Britanică la Chișinău, Ambasada SUA în Moldova, Freedom House, precum şi alţi parteneri locali.