RECUNOAȘTEREA PE CALE JUDICIARĂ DUPĂ 40 ANI A IDENTITĂȚII UNEI PERSOANE

IDOM a finisat cu succes cazul unui bărbat cu dizabilități care și-a petrecut 40 de ani din viață în Internatul Psihoneurologic Brînzeni, fără a deține certificat de naștere și buletin de identitate.

IDOM a preluat cazul la solicitarea Asociației Obștești Keystone Moldova, care a sesizat faptul că un bărbat de 48 de ani G.V. urmează să fie reintegrat în societate și este pregătit pentru traiul în comunitate, însă din cauza faptului că acesta nu deține acte de stare civilă (certificat de naștere, buletin de identitate) procesul de reintegrare în comunitate nu poate fi realizat.

La etapa prejudiciară Keystone și IDOM dispuneau doar de o informație conform căreia G.V. s-ar fi născut în anul 1969 în satul Recea, r. Strășeni, însă, în fondul de arhivă al actelor de stare civilă nu a fost identificată o astfel de persoană. În satul Recea au fost identificate presupuse rude și martori care susțineau că prin anii 1979 un copil_G.V. (părinții căruia au decedat demult) la vîrsta de 9 ani ar fi fost plasat într-un internat pentru copii din cauza dizabilității de care suferea și de atunci nimeni nu a mai auzit nimic de el.

În lipsa actelor de stare civilă care ar fi confirmat identitatea lui G.V. se impunea necesitatea constatării pe cale judiciară a faptului nașterii lui G.V. de către o anumită persoană, motiv pentru care în interesele lui G.V. a fost depusă o acțiune în instanța de judecată în procedură specială.

În cadrul examinării cauzei, datorită noilor acte găsite și prezentate de persoanele interesate (Primăria, Oficiul de Stare Civilă) precum și din depozițiilor martorilor citați și audiați, s-a reușit probarea faptului că G.V. de facto se născuse la altă dată, alt an și sub alt nume (G.S.), însă din motive necunoscute, la vârsta de 9 ani când  fusese plasat în Internatul Psihoneurologic Brînzeni i-au indicat alt nume, altă dată, lună și an de naștere.

Prin Hotărârea Judecătoriei Strășeni din 31.10.2018 s-a admis acțiunea și s-a constatat un fapt care are valoare juridică _ faptul că G.V. și G.S. sunt aceeași persoană, prin urmare în temeiul hotărârii judecătorești petiționarul va putea solicita fără impedimente legale eliberarea certificatului de naștere iar, ulterior, perfectarea buletinului de identitate.

De asemenea, IDOM a constatat că, spre regret, în Internatele Psihoneurologice din țară se mai află alte zeci de persoane ale căror identitate nu este cunoscută, iar acest fapt creează impedimente legale în calea integrării acestora în societate și beneficierea de toate drepturile consființite de lege. În acest context, se impune necesitatea implicării active a administrației instituțiilor unde sunt plasate astfel de persoane în vederea inițierii procedurilor legale necesare constatării identității acestora.

În instanța de judecată, interesele petiționarului au fost reprezentate de către avocata Doronceanu Olesea din cadrul Programului de Litigare și Advocacy, IDOM.

Hotărârea judecătorească din 31.10.2018 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *